loading

“Flexibility is a requirement for survival.”

— Roger von Oech

MOBILNOST VS. FLEKSIBILNOST

Da biste ojačali učinkovite obrasce kretanja, morate se moći učinkovito kretati. Ograničenja u kretanju koja proizlaze iz loše kvalitete mekih tkiva značajna su prepreka kvaliteti pokreta i treba ih riješiti ako se nadamo da ćemo se kretati učinkovitije.

Mobilnost i fleksibilnost su dosta bitne sposobnosti našeg tijela koje nam omogućuju da se možemo što učinkovitije, kvalitetnije i pravilnije kretati bez pojave kompenzacija i naravno bez boli.

Ako nismo dovoljno mobilni, duž pokreta će se negdje morati dogoditi kompenzacija jer zglobovi nemaju svoju pravu funkciju i vjerojatno pojedini preuzimaju funkciju od susjednog te tako nepravilno rade. Kad se takve kompenzacije događaju opetovano kroz neki period kao nusprodukt dolazi i do neke ozljede jer se krivo krećemo, a to nikako ne želimo.  

Mobilnost

Mobilnost je definirana kao sposobnost struktura ili dijelova tijela da se kreću ili da ih se pokrene u funkcionalnom rasponu pokreta (ROM). 

AROM označava aktivni raspon pokreta u zglobovima. To je raspon pokreta koji osoba može samostalno proizvesti uz pomoć svojih mišića bez vanjske pomoći. Na primjer, ako osoba može saviti koljeno i primaknuti petu prema stražnjici, tada bi to bio njezin AROM.

PROM označava pasivni raspon pokreta u zglobovima. To je raspon pokreta koji se može postići korištenjem vanjske sile, poput pomoći terapeuta ili pomoću mehaničkog uređaja, a bez sudjelovanja mišića osobe. Na primjer, ako terapeut preuzme kontrolu nad koljenom osobe i savija ga dok osoba ne osjeti ograničenje ili nelagodu, tada bi to bio njezin PROM.

Obično se ovi pojmovi koriste u kontekstu rehabilitacije nakon ozljede ili operacije kako bi se procijenio napredak i uspoređivao raspon pokreta prije i poslije tretmana. Razlika između AROM i PROM može ukazati na postojanje problema u mišićima ili zglobovima osobe te pomoći u planiranju daljnjeg liječenja i rehabilitacije.

Ovisi o ekstenzibilnosti mekih tkiva, strukturi zglobne čahure, neuromišićnoj izdržljivosti i jakosti. 

Mobilnost je maksimalna funkcionalna pokretljivost pojedinog zgloba ili skupine zglobova te dijelova tijela bez pojave restrikcija, kompenzacija ili boli.

Primarna funkcija zglobnog sustava:

Stopalo- stabilno

Gležanj – mobilan

Koljeno – stabilno

Kuk – mobilan

Lumbalni dio kralježnice – stabilan

Torakalni dio kralježnice – mobilan

Vratni dio kralježnice – stabilan

Lopatica- stabilna

Rame – mobilno 

Lakat- stabilan

Šaka- mobilna

Mobilnost je povezana sa fleksibilnošću, jakosti, ravnotežom i koordinacijom. Znači, za mobilnost nam je potrebna fleksibilnost, ali ako osoba nema potrebnu jakost, nije koordinirana, nema dovoljno razvijenu ravnotežu, ona određeni pokret ipak neće moći odraditi. Neće biti funkcionalna.

Kao što možete zamisliti, potreban vam je PROM- Passive Range of Motion- Pasivni raspon pokreta kako biste razvili AROM-Active Range of Motion-aktivni raspon pokreta

Hipomobilnost i hipermobilnost

Uz pojam mobilnosti vežemo i pojmove hipomobilnost i hipermobilnost. 

Hipomobilnost (ograničena mobilnost) nastaje zbog adaptivnog skraćenja mekih tkiva, a nastaje kao posljedica npr. duže imobilizacije, posturalne nepravilnosti, nekakve traume tkiva… 

Hipermobilnost (prekomjerna istezljivost preko ROM-a) potrebna nam je u nekim sportovima npr. gimnastika.

Mobilnost je kombinacija raspona pokreta, motoričke kontrole i snage. Ograničenja mekog tkiva koja ograničavaju raspon pokreta stoga utječu na pokretljivost i mogu se riješiti pomoću nekih tehnika fascijalnog oslobađanja jer ono osigurava akutno povećanje raspona pokreta. Zauzvrat, to će optimizirati snagu kontrakcije koja se prenosi preko fascije kako bi se pomoglo u učinkovitom kretanju i primjeni namjerne sile u novootkrivenim rasponima.

Sa strategijom optimizacije kretanja (mobilizacija-aktivacija-integracija) više se radi o tome ZAŠTO birate svaki alat nego KOJI alat koristite. Sve dok razumijete što pokušavate postići, svaki alat može biti pravi alat.

Mobilnost je sposobnost kretanja ili slobodnog kretanja.

Fleksibilnost

Fleksibilnost  se odnosi na raspon pokreta u zglobu, odnosno sposobnost mišića da se istegnu u jednom smjeru. Na primjer, ako se savijate prema naprijed u stojećem stavu, fleksibilnost će odrediti koliko daleko možete doći svojim rukama prema podu. Fleksibilnost se uglavnom razvija kroz statička istezanja i držanje istih poza dulje vrijeme.

Fleksibilnost i mobilnost su dva važna koncepta vezana uz kretanje tijela, koji se često koriste kao sinonimi. Iako su povezani, ovi pojmovi imaju različita značenja.

Kombinacija fleksibilnosti i mobilnosti može poboljšati vašu ukupnu kvalitetu kretanja i smanjiti rizik od ozljeda. Iako su oba važna, mobilnost je važnija jer nam omogućava da se krećemo bez ograničenja i da kontroliramo naše pokrete. Fleksibilnost je korisna, ali ako se usredotočite samo na fleksibilnost, možete postati ranjivi na ozljede ako nemate dovoljno kontrole nad svojim pokretima.

Stoga je važno usredotočiti se na razvoj mobilnosti, a ne samo fleksibilnosti. Osim toga, važno je osigurati adekvatnu ravnotežu između različitih oblika vježbanja, uključujući kardiovaskularno vježbanje, jačanje mišića i fleksibilnost/mobilnost trening.

Fleksibilnost se odnosi na raspon pokreta u jednom smjeru, dok mobilnost uključuje sposobnost mišića da se kreću kroz puni raspon pokreta. 

Stoga je važno razvijati mobilnost kroz dinamičko istezanje, istezanje u pokretu i funkcionalni trening koji uključuje sve tjelesne segmente. Ravnoteža između različitih oblika vježbanja je također važna za cjelokupno zdravlje i kvalitetu kretanja.

Uz to, važno je imati na umu da fleksibilnost i mobilnost ovise o individualnoj anatomiji i strukturi tijela. Neke osobe imaju prirođeno veću fleksibilnost ili mobilnost od drugih. Stoga je važno da svatko prilagodi svoj trening svojim individualnim potrebama i razinama.

Postoje i drugi čimbenici koji mogu utjecati na fleksibilnost i mobilnost, poput dobi, prethodnih ozljeda, načina života, sjedilačkog načina rada, genetike itd. U tim slučajevima, važno je prilagoditi svoj trening kako bi se izbjegle ozljede i maksimizirala fleksibilnost i mobilnost.

Osoba velike mobilnosti sposobna je odraditi sve funkcionalne obrasce kretanja (npr.čučanj) bez ikakvih ograničenja i imajući pun raspona pokreta (ROM) jer za to osim fleksibilnosti ima dovoljnu snagu trupa, koordinirana je i ima dobru ravnotežu.

Drugim riječima sama fleksibilnost nije dovoljna za izvesti funkcionalan pokret

Vrste fleksibilnosti:

– Dinamička fleksibilnost 

– Statička – aktivna fleksibilnost 

-Statička-pasivna fleksibilnost

Istezanje

Istezanje NIJE ISTO KAO MOBILNOST.

Cilj istezanja je poboljšati fleksibilnost. 

Istezanje je tjelesna aktivnost putem koje se mišići izdužuju u svoju punu duljinu kako bi se poboljšala njihova funkcija i elastičnost što utječe na povećanu mišićnu kontrolom, veći opseg pokreta i poboljšanje kvalitete života, no ne treba sve napete mišiće istezati! Morate znati prepoznati kad istezati, a kad jačati. Određeni mišići su prekomjerno istegnuti i trebaju se jačati (ekscentrični stres mišića), a one hipertonične treba istegnuti.

Imamo- statičko i dinamičko istezanje i PNF. proprioceptivna neuromuskularna facilitacija, novije tehnike koje se izvode pasivno (uz pomoć trenera,terapeuta)

Iako istezanje može komplimentirati vaše vježbe mobilnosti, u prirodi su ciljevi i namjere koji stoje iza dviju stvari vrlo različiti.

Istezanje ima za cilj poboljšati vaš PASIVNI raspon pokreta, pomoću gravitacije ili nekog vanjskog alata / sile kako biste povećali raspon pokreta.

Smatra se pasivnim jer …. pa, samo sjedite i čekate da se dogodi nešto

S druge strane, mobilnost želi povećati vaš AKTIVNI raspon kretanja. To čini prisiljavajući vas da krenete u različite pokrete koji izazivaju vašu mišićnu kontrolu.

Istezanje može biti:

-Statičko

-Dinamičko

-Pasivno

-Aktivno

-Balistički

-PNF

-Kontrakcija-relaksacija

Stabilnost

Ako je mobilnost povezana s pokretom, stabilnost je povezana s kontrolom. Oni se nadopunjuju. 

Kada mobilnost i stabilnost nisu optimalne, razvijaju se loše biomehaničke navike koje ograničavaju razvoj motoričkih i funkcionalnih sposobnosti i usvajanje motoričkih znanja. 

Pojavljivanje nepotrebnih, kompenzacijskih pokreta dodatno povećava šanse za ozljedu. 

Preduvjet da do ozljede ne dođe je dobro držanje tijela (postura), ravnomjerna razvijena jakost i fleksibilnost (bez većih razlika između lijeve i desne strane tijela, te dobar omjer između prednje i stražnje strane tijela) te dovoljno razvijena ravnoteža.

“The quality of life rises where the legs are used a little more and the elbows a little less.”

Erhard Eppler

Za više detalja o vježbama mobilnosti, fleksibilnosti i istezanju, te za upite vezane uz moje ostale tretmane i usluge, posjetite moju kontakt stranicu i obratite mi se s povjerenjem. 

Hvala na čitanju!