loading

“Restorative yoga: because we all need to take a break sometimes.” – Unknown

Yoga ima dugu i bogatu povijest. Kao rezultat toga, fizički dio prakse, nazvan “asana”, evoluirao je u bezbroj tradicija koje se kreću od opuštajućih do znojnih. To su sjajne vijesti za vas, jer ćete zajamčeno pronaći stil koji vam pristaje poput dobro dizajniranih tajica.

“Kad je tijelo duboko opušteno, a živčani sustav uravnotežen, um je u stanju uključiti se u naše izravno iskustvo. S vremenom nam ova svjesnost, utemeljena u tijelu, pomaže da steknemo bolji uvid u izazove svakodnevnog života.”

B.K.S. Iyengar, otac moderne yoge, prvi je razvio restorativne yogijske sekvence kako bi pomogao ljudima koji se bore s ozljedama, bolešću i iscrpljenošću.

Restorativna yoga preusmjerava našu pozornost s vanjskog svijeta, koji je često zna biti izvor stresa, u unutarnji: tijelo i um. Pomaže nam da se bolje povežemo sa samima sobom i bolje shvatimo vlastite potrebe.

Restorativna yogijska praksa usporava i otvara tijelo pasivnim istezanjem – što, naravno, ne znači da je aktivni dio prakse zanemaren, već da je restorativna praksa bitan dio svake aktivne prakse. Oporavak je uvijek i sastavni dio sportskog treninga, pa su restorativni položaji bitni i za aktivne sportaše kojima treba, pogotovo nakon napornih aktivnosti, uravnotežiti živčani sustav.  

Restorativna yoga pomaže da otvorimo tijelo jednostavnim položajima, često potpomognuti rekvizitima, koji se dugo zadržavaju. Rekviziti podržavaju tijelo tako da mišići ne moraju biti opterećeni, a duga zadržavanja daju tijelu dovoljno vremena da se otvori i opusti.

Restorativni položaji uključuju blokove, ciglice, remenje, zid, stolicu, pokrivače, bolstere i druge rekvizite, kako bi maksimalizirali udobnost i omogućili vježbačima da se potpuno opuste, a položaji se zadržavaju od 5 do 20 minuta.

Cilj restorativne yoge je obnoviti, pomladiti i opustiti tijelo, a posebno je korisna kada se tijelo oporavlja od ozljede.

Trener borilačkih vještina Eric C. Stevens navodi kako mu se restorativna yoga činila „težom nego pet milja trčanja” i otkrio da mu je bila jako velik izazov, ali i da je nakon sata  imao vrlo zdrav i kvalitetan san, te ju je preporučio svima koji su pod velikim stresom ili blizu burn-outa.

Restorativni sati vrlo su opuštajući i polako se tempiraju. Glavni fokus je da se dugim zadržavanjem u položajima, bez napora ili boli, postigne fizičko, mentalno i emocionalno opuštanje. Naš se parasimpatički živčani sustav, odgovoran za usporavanje otkucaja srca i daha te za povećanje protoka krvi, stimulira kada se opustimo i tako smanjuje stres..

Yoga dokazano smanjuje hormon stresa kortizol, koji je povezan i s povećanjem tjelesne težine, visokim krvnim tlakom i srčanim bolestima. Nekoliko studija o restorativnim postupcima pokazalo je da mogu također pomoći i u borbi s depresijom i iscrpljenošću.

Ova praksa  pomaže vraćanju fluidnosti u mišiće, tkiva i zglobove. Za razliku od mnogih stilova yoge, cilj restorativne yoge nije istezanje ili jačanje. Neki od položaja će ujedno i rastezati mišiće, ali zapravo će ciljati na rastezanje vezivnog tkiva, čime pojačavaju cirkulaciju i otvaraju tijelo na način koji pogoduje dubokom opuštanju i stvarnom oporavku.

Zašto restorativna Yoga?

Restorativni položaji su vrlo blagi, što ih čini savršenom dopunom aktivnijim treninzima (kao i našim užurbanim životima) i odličnim protuotrovom protiv stresa. Mir je vrlo snažna praksa.

Pomaže u oporavku  i optimizira atletski potencijal i performanse. Međutim, to je ujedno i „napredna“ yogijska praksa: nije samo fizička, već i mentalna.

Da li  gradi mišiće?

Ne. Postoje mnoge blagodati, jer su njezini zdravstveni benefiti doista bogati, ali ovaj stil yoge ne djeluje na površne mišiće, već ima intenzivan učinak na duboke mišiće, zglobove, kralježnicu i kosti.

Koja je svrha restorativne yoge?

Izrazito je terapeutski oblik yoge i dizajnirana je pružiti podršku i pomoć tijelu da se opusti nakon napora – bilo sportskih, bilo svakodnevnih, životnih. Često se naziva aktivnim opuštanjem.

Koliko često treba raditi restorativnu yogu?

Koliko god tijelo žudi za odmorom, otpuštanjem, opuštanjem, mirom. Može se raditi svaki dan, pa makar 1 do 2 položaja po 10 minuta; a svakako bi bilo dobro barem jednom tjedno.

Koje su prednost?

Pomaže u borbi protiv fizičkih i mentalnih učinaka svakodnevnog stresa i olakšava uobičajene tegobe poput glavobolje, bolova u leđima, anksioznosti i nesanice uz korištenje odmarajućih poza i tehnika dubokog disanja.

• Duboko opušta tijelo

• Potiče um

• Poboljšava sposobnost iscjeljivanja i uravnoteženja

• Uravnotežuje živčani i imunološki sustav

• Jača imunitet

Smanjenje napetosti

*Povećanje kapaciteta daha

*Povećanje cirkulacije

*Povećava se protok krvi u unutarnjim organima

• Poboljšava vaše raspoloženje

*Povećava fleksibilnost.

*Razvija kvalitete suosjećanja i razumijevanja prema drugima i sebi.

Ponekad treba samo usporiti

Kad se naš život kreće u punoj brzini naprijed, onda je takav i naš um.

Restorativna yoga pomaže osigurati tjelesnu i mentalnu ravnotežu te dati sve prednosti dubokog, pasivnog istezanja.

Evo glavnih razloga za utrošiti malo više vremena otvarajući se i dišući blagodati ove hranjive yoga prakse:

1. Iskoristite pogodnosti punih i dubokih položaja

Aktivni trening  je fenomenaln, ali samo toliko dugo koliko možete izdržati bez potencijalnih ozljeda. Dugi, podržani položaji pomažu tijelu da u potpunosti omekša,  precizno pozicionira te pravilno istegne

2. Povećajte fleksibilnost

Što se događa kad otpustimo napetost koju tijelo obično drži? Promatrajući ove senzacije, učimo se ponašati i izvan yogijske prostirke.

3. Otkrijte gdje držite stres

Restorativni položaji daju nam priliku da primijetimo gdje držimo napetost – poput boje koja se lijepi za dijelove koji su vezani i gusti. Jednom kada dođemo do ove spoznaje, možemo unijeti male promjene u svakodnevni život i tako umanjiti stres i napetost u tijelu. Restorativna yoga smanjuje razinu kortizola.

4. Pojačajte svoj imunološki sustav

Redovita praksa pomaže poboljšati imunološki sustav i čini nas manje pogodnima za viruse prehlade i gripe.

5. Uravnotežite živčani sustav

Upotrijebite restorativnu praksu da biste angažirali živčani sustav i doveli svoje tijelo u stanje koje omogućuje obnovu i pomlađivanje. Prednosti uključuju optimiziranje protoka energije do organa, obnovu tkiva i smanjeni odgovor “borbe ili bijega”.

6. Smiri um

Može biti smirujući zagrljaj za naš ionako prejako stimuliran um. Može izgledati kao da se odmaramo, ali kad jednom uđete u restorativne položaje, shvatit ćete koliko  mogu biti izazovni. Budite strpljivi; to što se vaše tijelo odmara, ne znači automatski i da je vaš um tih (s vremenom će postati). S vremenom ćete naučiti kako se spustiti u mjesto tišine i mirno uživati ​​u trenutku.

7. Oporavak od bolesti

Svima nam treba odmor, bez obzira oporavljamo li se od napetosti mišića, slomljene kosti, prehlade ili kronične bolesti. Samo zato što ne vježbate aktivnije, ne znači da ne možete imati koristi od restorativnih položaja i njihovih iscjeljujućih sposobnosti.

Restorativni položaji omogućavaju vježbanje kada vam je niska energija ili je nemate dovoljno.

8. Liječite emocionalnu bol

Baš kao što vam je potrebno da izgradite fizičku snagu nakon bolesti, tako morate i liječiti emocionalne ozljede. Restorativni položaji nude umirujuću skrb kada obrađujete gubitak voljene osobe ili vezu, pomirite se s promjenom u vašem životu ili se bavite depresijom ili tjeskobom.

Neki položaji pomažu vašem srcu, neki pomažu vašim plućima. Drugi blagotvorno djeluju na cijelo tijelo. Svi su hranljivi i poboljšavaju život ako se redovito vježbaju.

Restorativna yoga je u stvari bolja od spavanja za oslobađanje napetih mišića, ublažavanje bolova u zglobovima i prelazak uma i tijela brzo iz stresa u smirenje.

 Također uči svjesnu kontrolu opuštanja. Spavanje je neophodno za dovršavanje posla s potpunim oporavkom živčanog sustava, sređivanjem uspomena i emocija i doslovno pronalaženje smisla u našim životima. Pored trenutnog smirujućeg učinka primjećuje se poboljšane moći pažnje i koncentracije.

Usporeni ritam vježbanja u kombinaciji s dubokim disanjem aktivirat će vaš parasimpatički sustav, koji je zadužen za smirenje živčanog sustava te relaksaciju tijela i uma.

Restorativna naspram yin joge

Prva stvar je prva: Što je yin yoga?

Yin yoga je savršena nadopuna vatrenoj “yang” energiji koju možete dobiti od drugih yoga praksi poput vinyase ili power yoge. Yin yogu karakteriziraju pasivne, dugotrajne poze na podu koje se obično fokusiraju na kralježnicu, kukove i noge. Prožet principima tradicionalne kineske medicine (TCM)

Yin yoga poze se tradicionalno drže tri do pet minuta kako bi ušle u duboko mišićno tkivo (ili fasciju) tijela kojem je teško pristupiti kratkim napadima istezanja.

Iako je yin vrlo fizička praksa, također koristi um. “Osim fizičkih prednosti prakse, yin yoga može ponuditi uvid u energetske puteve ili meridijane suptilnog tijela. S obzirom na svoj naglasak na mirnoći, također može omogućiti polaznicima da se dekomprimiraju od tempa modernog života “. Zapravo, trenutna istraživanja pokazuju da miofascijalni interoceptori mogu stimulirati područja mozga u kojima žive vaše emocije. Stoga se nemojte iznenaditi ako počnete plakati u yin yogi… to se događa i najboljima od nas.

Cool. A što je restorativna yoga? (da ponovimo…)

“Ima za cilj stvoriti duboku mentalnu i fizičku relaksaciju smanjenjem regulacije živčanog sustava”, . U svakodnevnom životu skloni smo se osloniti na naš simpatički živčani sustav: naš način borbe ili bijega koji podiže našu budnost i priprema nas da se “borimo” protiv svega što nam dođe. (Bio to medvjed ili jednosatni Zoom sastanak.)

Restorativna yoga smiruje živčani sustav i vraća nas u naše stanje “odmori i probavi” pomoću dugih, pasivnih joga poza i mnoštva rekvizita. “Restorativna yoga ima sposobnost ponuditi široke fizičke i mentalne prednosti, uključujući utjecaj na otkucaje srca, krvni tlak, brzinu disanja, probavu, napetost mišića u mirovanju, mentalno stanje, umor, pa čak i percipiranu bol”, .

Da rezimiramo: Restorativni i yin stil yoge odličan su protuotrov za užurbane, stresne živote. “Povremenom promatraču, yin i restorativna izgledaju slično. Obje naglašavaju namjernu praksu mirovanja kao kontrapunkt aktivnosti svakodnevnog života. Obje uključuju dugotrajne, pasivne poze na podu koje ponekad koriste potporu rekvizita poput potporanja , deke, kocke i remenje. Zapravo, mnoge se poze pojavljuju u oba stila. Međutim, cilj i unutarnje iskustvo dvaju stilova potpuno su različiti,” Yin vas poziva da zađete dublje u fasciju dubokog tkiva i otključate svoje emocije, dok restorativna yoga smanjuje vaš živčani sustav kako bi vas dovela u stanje mirovanja i probave. U vašoj praksi yoge definitivno ima mjesta za oboje, stoga isprobajte sat ili dva, eksperimentirajte i pogledajte koji će vam pomoći pronaći onaj osjećaj smirenosti koji (tako) zaslužujete.

“Yoga does not transform the way we see things; it transforms the person who sees.”

– B.K.S. Iyengar

Za sve informacije o individualnim, te ostalim tretmanima, obratite mi se s povjerenjem preko moje kontakt stranice.

Hvala na čitanju!