loading

A scar is a sign of strength . . . The sign of a survivor.

– Laurie Halse Anderson

ZAŠTO JE VAŽNO TRETIRATI OŽILJKE MANUALNOM TEHNIKOM

Fascija, složena mreža vezivnog tkiva koja okružuje i podržava naše mišiće, kosti i organe, igra ključnu ulogu u formiranju i zacjeljivanju ožiljaka. Jer, Fascija je dinamički kontinuum tkiva koji je prisutan u cijelom vašem tijelu. Zamislite fasciju kao paukovu mrežu – ima primarne putove i manje putove, rasteže se kao odgovor na vjetar ili kretanje grana za koje je pričvršćena, i obavija plijen; ipak, sve je povezano. Kao što jedan autor kaže, “Fascija je filozofija tijela, što znači da je svaka regija tijela povezana s drugom” (Bordoni et al.).

Kada koža bude ozlijeđena, bilo zbog operacije, traume ili drugih čimbenika, tijelo pokreće složen proces zacjeljivanja rane. Tijekom tog procesa, stvara se ožiljak koji pomaže u popunjavanju praznine i obnavljanju strukturne cjelovitosti.

Ožiljak se razlikuje od normalnog tkiva po sastavu i usmjerenju kolagenskih vlakana. Obično je manje fleksibilan i gušći te ponekad može ograničavati pokretljivost okolnih mišića i tkiva. Tu dolazi do veze između fascije i ožiljaka.

Terapija ožiljaka (scarwork) je poseban pristup koji se fokusira na manipulaciju i usklađivanje ožiljnog tkiva i okolne fascijalne mreže. Kroz nježne i precizne tehnike, vješt terapeut za ožiljke nastoji poboljšati elastičnost, pokretljivost i izgled ožiljaka. Terapija djeluje na fasciju kako bi ublažila adhezije i ograničenja uzrokovana stvaranjem ožiljnog tkiva.

U ljudskom tijelu fascija varira u debljini, smjeru, sastavu i namjeni. Na primjer, plantarna fascija na dnu vašeg stopala se osjeća drugačije i djeluje jedinstveno od fascije koja pokriva male mišiće vaše ruke. Općenito, međutim, fascija služi za prijenos sile i opterećenja dok se tijelo kreće, kao i za očuvanje organa i mišića.

Ožiljci su prirodni proces zacjeljivanja nakon oštećenja, operacija, trauma ali mogu uzrokovati fizičke i emocionalne probleme, poput ograničene pokretljivosti, boli, svrbeža, nelagode i emocionalne nelagode. Stoga je važno tretirati ožiljke kako bi se poboljšao njihov izgled i smanjile neugodnosti.

Svaka fizička trauma ostavlja neki oblik ”zapisa” na našem tijelu, pa tako i u mozgu. To tkivo je fibrozno, manje elastično od zdravog tkiva, ali ono što je možda najvažnije, nema proprioceptora. Ako tkivo nema proprioceptora, znači da do mozga ne dolazi informacija o tom tkivu, što za posljedicu ima ”crne rupe” u ”motoričkoj mapi”. Sva tkiva su međusobno povezana i jedna drugima prosljeđuju informaciju sve do centralnog živčanog sustava.

Ožiljak je normalan dio normalnog odgovora na cijeljenje nakon bilo koje vrste ozljede tkiva, uključujući operaciju. Njegovo stvaranje događa se pred kraj zacjeljivanja, a sastoji se uglavnom od kolagena koji se taloži i organizira kao novo tkivo. Međutim, u usporedbi s normalnim vezivnim tkivom, postoji nekoliko stvari koje se razlikuju u vezi s ožiljnim tkivom koje zahtijevaju razmatranje za liječenje.

Ožiljno tkivo

Prvo, ožiljno tkivo je relativno slabije od normalnog tkiva; može odgovarati vlačnoj čvrstoći normalnog tkiva za najviše 80%. Stoga je nakon operacije ili ozljede važno osigurati da ožiljak bude što fleksibilniji  kako bi mogao podnijeti napetost i fizički stres tijekom svih aktivnosti koje želite i trebate raditi. Na primjer, nakon operacije abdomena ili zdjelice (laparoskopske ili ne), važno je osigurati da se ožiljno tkivo dobro kreće radi optimalnog oporavka i funkcije trbušne šupljine i jezgre, od podizanja namirnica do vraćanja željenoj vrsti tjelesne aktivnosti.

Drugo, ožiljno tkivo može biti osjetljivo u usporedbi s normalnim tkivom. Preosjetljivost znači da vaš mozak, kao rezultat ozljede ili traume, podiže “zvona za uzbunu” više nego što je uobičajeno u tom području, kao da je tkivo “na oprezu” od potencijalne prijetnje. Srećom, mozak se može uvježbati da normalizira alarme koji se aktiviraju kada se ožiljno tkivo pomakne ili dodirne. Na primjer, nakon carskog reza, važno je osigurati da ožiljno tkivo normalno reagira na dodir i pritisak

Oporavak nakon operacije može imati uspone i padove, često nije linearan. Vaše tijelo se može promijeniti nakon operacije, te vam treba pomoć u rješavanju posturalnih promjena, zatezanja, utrnulosti, crvenila i ograničenja kretanja zbog novih i starijih ožiljaka.

Tretman ožiljaka je važan jer kako se tijelo oporavlja nakon operacije, nastaje ožiljkasto tkivo. Ne samo da ostavlja vidljiv ožiljak na koži, već i unutar mjesta gdje je operacija prouzročila traumu. Ožiljkasto tkivo je obično mnogo jače i vlaknastije, ali manje funkcionalno od tkiva prije ozljede.

Jednom kada područje fascije postane čvrsto i kratko uz stvaranje adhezije, ograničenja se šire na druga područja tijela stvarajući daljnje mehaničke neravnoteže. Fascijalna ograničenja tvore mikroskopske adhezije na staničnoj razini do makroskopske adhezije koje tvore očito ožiljno tkivo. U svim slučajevima postoji ograničenje kretanja na razini tkiva što se može otkriti vještom palpacijom.

Liječenje ožiljnog tkiva je specijalizirani oblik liječenja fascijalnog tkiva. Ožiljci nastaju kao posljedica ozljeda rana i slomljenih kostiju, kao i posljedica operacije bilo gdje u tijelu. Ožiljci su prirodna posljedica zacjeljivanja i popravljanja oštećenog tkiva. Međutim, oni sami po sebi mogu stvarati probleme, osobito kada je formiranje ožiljnog tkiva pretjerano ili kada ožiljak uzrokuje prianjanje ili zavarivanje više slojeva tkiva, narušavajući tako normalnu pokretljivost tih struktura. Ovi restriktivni ožiljci uzrokuju abnormalnu napetost tkiva što uvijek dovodi do boli, ponekad lokalno i često na udaljenim mjestima.

Ograničenja kretanja

Koliko god male, priraslice ožiljaka mogu ograničiti kretanje i opteretiti tijelo s posljedicama. Važno je zapamtiti da tijelo nije puno odvojenih elemenata koji rade neovisno. Mi smo cijela jedinica koja radi složno, oštećenja u jednom području će imati utjecaj na cijelo tijelo. Naša tijela se izvrsno nose s ozljedama i prilagođavat će se promjenama kako nam se stvari događaju tijekom života.

Na primjer, ožiljci od abdominalne kirurgije (apendektomija, histerektomija, carski rez, hernija itd.) mogu produžiti ne samo razne bolove u trbuhu i probleme s organima, već također mogu doprinijeti, kroz abnormalne napetosti fascije, vratu, križima i posturalnim problemima. Ponekad otpuštanjem starog, asimptomatskog, kirurškog ožiljka u predjelu trbuha, problem boli u kralježnici koji traje više godina konačno nestane. Bez tog jednog malog, ali kritično važnog aspekta liječenja – oslobađanja ožiljka – problem boli o kojem je riječ nikada nije potpuno riješen. Ožiljke je uvijek važno pregledati i pravilno liječiti u slučajevima kronične boli. Rijetko se bol i ožiljak nalaze na istom mjestu. To je dijagnostički izazov. Stoga je neophodan sveobuhvatan pregled u rukama vještih manualnih terapeuta.

Ako osjećate malu nelagodu, stalnu bol, pulsirajuću, oštru bol, mudro je potražiti pomoć od terapeuta za ožiljke što prije. Ako čekate predugo, vaše tijelo se mijenja i stvara prilagodljivi obrazac – što s vremenom može uzrokovati daljnje disfunkcije. Rana intervencija može umanjiti ove kasnije posljedice, kao i poboljšati vašu nelagodu ili bol.

Što očekivati?

Mnogi klijenti ne vole dirati svoj ožiljak i mogu biti zabrinuti zbog toga što će dopustiti nekome da im dodirne ožiljak. Čak i na početnim tretmanima, klijenti često mogu primijetiti promjenu da područje omekšava, a površina kože postaje glatka. 

Svatko je individualan u svom zacjeljivanju ožiljaka i oporavku. Kada početi s tretmanom ožiljka ovisit će i o svim komplikacijama nakon operacije, ako postoje. Ponekad se tretman ožiljka može raditi i već nakon 2 mjeseca, a to se tiče starosti oćiljka tu nema ograničenja, jer tretiraju se svi oćiljci bez obzira na starost (najstariji ožiljak koji sam tretirala je bio star 60 godina).

Tretman je nježan, ponekad kada se ožiljno tkivo lagano rasteže može doći do osjećaja, peckanja, povlačenja ili istezanja. Često se osjećaj topline osjeća u to područje. Ponekad se osjećaju trnci zbog stimulacije živčanih završetaka.

Cilj je omekšati ožiljak, poboljšati protok krvi i potaknuti usklađivanje kolagenskih vlakana, ublažiti restrikcije koje su nastale, te vratiti funkciju.

Koliko je tretmana potrebno, to je u velikoj mjeri individualna odluka. 

Minimalno je potrebno 3-5 tretmana.

“Scars. A sign that you had been hurt. A sign that you had healed.”

― Benjamin Alire Sáenz

Za više detalja o manualnom tretmanu ožiljaka te za upite vezane uz ostale tretmane i usluge, posjetite moju kontakt stranicu i obratite mi se s povjerenjem. 

Hvala na čitanju!