loading

The brain is a far more open system than we ever imagined, and nature has gone very far to help us perceive and take in the world around us. It has given us a brain that survives in a changing world by changing itself.

NORMAN DOIDGE

Neuroplastičnost mozga predstavlja jedan od najfascinantnijih aspekata ljudskog mozga. Ovaj koncept opisuje sposobnost mozga da se mijenja i prilagođava tijekom cijelog života, kao odgovor na nova iskustva, učenje i različite oblike stimulacije.

Što je neuroplastičnost?

Neuroplastičnost, poznata i kao cerebralna plastičnost ili moždana plastičnost, odnosi se na sposobnost mozga da se reorganizira formiranjem novih neuronskih veza tijekom života. Ovaj proces omogućava neuronima (ćelijama mozga) da kompenziraju ozljede i bolesti, kao i da se prilagođavaju novim situacijama ili promjenama u okruženju.

Kako funkcionira neuroplastičnost?

Neuroplastičnost se odvija na nekoliko načina, uključujući:

 • Stvaranje novih veza: Kada učimo nešto novo, naš mozak stvara nove veze između neurona.
 • Jačanje postojećih veza: Praksa i ponavljanje mogu ojačati veze između neurona, čineći proces učenja efikasnijim.
 • Neurogeneza: Iako se nekad vjerovalo da odrasli ne mogu stvarati nove moždane stanice, istraživanja su pokazala da određene područja mozga mogu proizvoditi nove neurone čak i u odrasloj dobi.

Faktori koji potiču neuroplastičnost

Neuroplastičnost može biti potaknuta različitim faktorima, uključujući:

 • Učenje i obrazovanje: Aktivno učenje i stjecanje novih vještina potiču formiranje novih neuronskih veza.
 • Fizička aktivnost: Vježbanje ne samo da poboljšava fizičko zdravlje, već može i poboljšati kognitivne funkcije i poticati neurogenezu.
 • Meditacija i svjesnost: Prakse usmjerene na svjesnost mogu povećati gustoću sive tvari u određenim dijelovima mozga, poboljšavajući time memoriju, pažnju i sposobnost samoregulacije.
 • Izlaganje novim iskustvima: Putovanja, učenje novih jezika ili hobija mogu doprinijeti povećanju neuroplastičnosti.

Kako poboljšati neuroplastičnost?

Da bismo poboljšali svoju neuroplastičnost, možemo poduzeti nekoliko koraka:

 1. Nastavite se obrazovati: Naučite novi jezik, svirajte glazbeni instrument ili se upišite na tečaj koji vas zanima.
 2. Vježbajte redovito: Fizička aktivnost nije samo dobra za vaše tijelo, već i za vaš mozak.
 3. Prakticirajte svjesnost: Meditacija i tehnike usmjerene na svjesnost mogu pomoći u poboljšanju koncentracije i emocionalne stabilnosti.
 4. Istražite nove stvari: Redovito izlažite sebe novim iskustvima, bilo da je to putovanje, novi hobi ili čak promjena rutine.

Zaključak

Neuroplastičnost mozga nudi uzbudljiv uvid u to kako se naš mozak može prilagoditi i razvijati tijekom cijelog života. Razumijevanje i primjena znanja o neuroplastičnosti može nas voditi ka zdravijem, ispunjenijem životu, omogućavajući nam da maksimalno iskoristimo potencijal našeg mozga. Kroz kontinuirano učenje, fizičku aktivnost, prakse svjesnosti i izlaganje novim iskustvima, možemo aktivno doprinijeti poboljšanju naše neuroplastičnosti i kognitivnih sposobnosti.

“It’s not who you’ve been; it’s who you decide to become—and that changes the story you’re about to live.”
― SHAD HELMSTETTER

Za sve informacije o individualnim, te ostalim tretmanima, obratite mi se s povjerenjem preko moje kontakt stranice.

Hvala na čitanju!