loading

“The human body has been designed to resist an infinite number of changes and attacks brought about by its environment. The secret of good health lies in successful adjustment to changing stresses on the body.”

– Harry J. Johnson

“DIJASTAZA” znači odvajanje. “Recti” se odnosi na vaše trbušne mišiće nazvane “rectus abdominis”.

Linea alba je vezivno tkivo preko koje je povezana lijeva i desna strana ravnog mišića trbuha. Upravo na njoj dolazi do razdvajanja, odnosno, dijastaze. Kod dijastaze se dvije polutke mm. rectus abdominisa udaljavaju pri djelovanju intraabdominalnog pritiska.

Diastasis recti (DR) je stanje u kojem se mišići trbušne stijenke razdvajaju, što dovodi do povećanja prostora između trbušnih mišića. Ovo stanje najčešće se javlja kod žena tijekom trudnoće, a može se pojaviti i kod muškaraca i žena koji su pretili, imaju problema s kontrolom stolice ili su intenzivno vježbali na pogrešan način.

Simptomi DR-a uključuju vidljivu ispupčenost u sredini trbuha, osjećaj slabosti u trbušnim mišićima, bol u donjem dijelu leđa i poteškoće s mokrenjem ili probavom. Ovi simptomi mogu utjecati na kvalitetu života i sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Kod žena koje su nedavno rodile, DR se može pojaviti kao normalan dio procesa trudnoće. Tijekom trudnoće, fetus raste i povećava se pritisak na trbušne mišiće i ligamente. Nakon poroda, mišići se ponekad ne vraćaju na svoje normalno mjesto, što dovodi do razdvajanja mišića.

U trudnoći se maternica iz mjeseca u mjesec širi da bi osigurala nesmetan razvoj ploda. Širenjem trbuha dolazi do razdvajanja prednjih mišića trbuha. U sredini trbuha po uzdužnoj liniji kroz umbilicus (pupak) prolazi linea alba.

Dijastaza se ponekad dugo zadržava nakon trudnoće, što se može vrlo lako primijetiti zbog pojave kupolastog oblika trbuha.

Posljedice:

1. Bolovi u trbuhu

2. Bolovi u području zdjelice

3. Bolovi u lumbalnom dijelu kralježnice

4. Spuštanje organa

5. Problemi s mokrenjem i drugi urogenitalni problemi

6. Hernija umbilicus (pupčana kila)

7. Estetski problem izbočenog trbuha

8. Oblik kupole pri izvođenju klasičnih trbušnjaka

Do svih ovih problema dolazi zbog slabosti mišića trbuha. U najvećoj mjeri radi se o slabosti m. transversus abdominis.

Kod Diastasis recti-a (DR) važno je izbjegavati aktivnosti koje bi mogle pogoršati stanje i povećati rizik od razdvajanja mišića. Postoje neke aktivnosti koje se smiju izvoditi, ali uz određene preporuke, a postoje i one koje bi trebalo izbjegavati.

Smjernice za izvođenje aktivnosti kod DR-a:

Što se smije:

Prije početka bilo kakvih vježbi tijekom ili nakon trudnoće, svakako pitajte svog liječnika/fizioterapeuta/kineziologa što je u redu da radite, a što je zabranjeno.

-Lagana tjelovježba poput šetnje

-Vježbe za jačanje mišića dna zdjelice

-Vježbe za jačanje mišića leđa

-Pravilno držanje tijekom svakodnevnih aktivnosti, poput sjedenja i podizanja teških predmeta.

Vježbe treba izvoditi polako i pažljivo, a fokus treba biti na jačanju transverzalnih trbušnih mišića.

Što se ne smije:

Naprezanje trbušnih mišića, poput podizanja uteza ili izvođenja trbušnjaka.

-Intenzivno trčanje ili aerobne vježbe koje povećavaju pritisak na trbušne mišiće.

-Ležanje na leđima tijekom trudnoće nakon prvog tromjesečja.

-Dugotrajno sjedenje ili stajanje u istom položaju, što može povećati pritisak na trbušne mišiće.

-Zadržavanje daha tijekom vježbanja.

-Plivanje

-Neke yoga poze

-Razni trbušnjaci, sklekovi, plank

Ukratko, kod DR-a treba izbjegavati aktivnosti koje bi mogle pogoršati stanje i povećati rizik od razdvajanja mišića.

Nakon što postignete funkcionalnost dubokih poprečnih mišića trbuha i mišića zdjeličnog dna prelazi se na vježbe za stabilizaciju i balansu trupa.

Vježbe treba izvoditi polako i pažljivo, pod nazorom, a fokus treba biti na jačanju transverzalnih trbušnih mišića.

Samo ciljanim i kontroliranim vježbama može se utjecati na pravilnu funkcionalnu kontrakciju. Ciljana mišićna skupina, osim dubljih mišića trbuha su i zdjelični mišići. Bitno je ojačati vezivna tkiva mišića i raditi vježbe koje će lagano potiskivati trbuh u smjeru kralježnice s ciljem aktivacije poprečnih mišića trbuha i mišića zdjeličnog dna.

“To keep the body in good health is a duty…otherwise we shall not be able to keep the mind strong and clear.”

– Buddha

Za više detalja o dijastazi i pravilnom vježbanju te za upite vezane uz ostale tretmane i usluge, posjetite moju kontakt stranicu i obratite mi se s povjerenjem. 

Hvala na čitanju!