loading

“There is deep wisdom within our very flesh if we can only come to our senses and feel it.”

Elizabeth Behnke

ŠTO SU TO ČAKRE?

Pojam i ideja o čakrama izvorno je nastala u Indiji, prije više od 4000 godina. Čakre se spominju u Vedama i kasnije u Upanišadi, Yogi Sutras Patanjali, i najviše u 16. stoljeću u tekstu Sat-Chakra-Nirupana indijskog yogija. 1920-ih godina, Sir John Woodroffe (pseudonim: Arthur Avalon) je upoznao zapad s čakrama u svojoj knjizi The Serpent Power (Kundalini yoga).

Prema nekim istočnim shvaćanjima, čakre su stupnjevi svijesti, i stanje duše. U metafizičkom konceptu to su energetska središta profinjene duhovne snage, koje djeluju na fizičkom, emocionalnom, misaonom i duhovnom planu.

Čakre su suptilna središta energije i svijesti u ljudskom organizmu. One nisu materijalna, anatomski dokaziva središta, već vrtlozi energije ljudske aure, koje se nalaze u suptilnom tijelu čovjeka. Pravilno funkcioniranje čakri nam omogućava zdravo fizičko i psiho-emocionalno tijelo. Svaka je povezana s živčanim centrima kralježnice, s određenim organima, žlijezdom s unutarnjim lučenjem i glavnim živčanim spletom. Možemo ih usporediti s generatorima najfinijih strujanja koji prenose energiju koja vibrira određenom frekvencijom.

Riječ Čakra dolazi iz sanskrtskog jezika i znači kotač. Postoji puno objašnjenja i tumačenja čakri, sa znanstvenog, i duhovnog stajališta.

Čakra je aktivni centar koji prima, usvaja i oslobađa životnu energiju (Prana, Chi, Qi). Sama riječ čakra doslovce se prevodi kao kotač ili disk ili vrtnja. Nazivaju se i lotosovi cvjetovi. Odnose se na vrteći konus bioenergije, koja izbija iz glavnog živca ganglia i iz kralješnice. Takvih je sedam čakri poredanih u nizu od temelja kralješnice do vrha glave. Prostiru se ispred i iza tijela. Najdonja i najgornja čakra nalaze se ispod i iznad tijela.

Čakre su pojam koji se koristi u mnogim istočnjačkim tradicijama i u spiritualnosti. Prema tim tradicijama, čakre su energetska središta u tijelu koja su povezana s različitim aspektima našeg života, poput emocija, zdravlja, ljubavi i duhovnosti. Svaka čakra se nalazi na određenom dijelu tijela i povezana je s određenim bojama, elementima, simbolima i mantrama.

Sedam glavnih čakri su energetska središta koja se nalaze duž središnje linije tijela, odnosno duž kralježnice, te su povezana s različitim aspektima života. Svaka čakra ima specifičnu funkciju, povezanu s određenim tijelom, emocijama, mislima i spiritualnošću.

Korijenska čakra (Muladhara):

nalazi se u području perineuma i povezana je s osjećajem sigurnosti i povezanosti s tijelom, zemljom i svemirom. Boja koja se povezuje s ovom čakrom je crvena. Kada je korijenska čakra uravnotežena, osoba se osjeća sigurno, stabilno i povezano sa svojim tijelom i okolinom. Neravnoteža ove čakre može uzrokovati osjećaj straha, nesigurnosti i anksioznosti.

Element je zemlja, a planet Merkur. Mantra LAM

Glavne karakteristike: preživljavanje, uzemljenje, stabilnost, iskonsko povjerenje, materijalna sigurnost.

Pozitivni aspekti: razvijanje životne energije, volje, snage, samoočuvanja, izdržljivosti, ritma; povezanost sa zemljom i prirodom, iskonsko povjerenje, ustrajnost, probitačnost.

Negativni aspekti: egoizam, nagonsko djelovanje, tromost, egzistencijalni strah, strahovi, slabost…

U tijelu utječe na: debelo crijevo, rektum, kosti, trtičnu kost, noge, stopala.

Sakralna čakra (Svadhisthana): 

nalazi se u području zdjelice i povezana je s kreativnošću, seksualnošću i osjećajem užitka. Boja koja se povezuje s ovom čakrom je narančasta. Kada je sakralna čakra uravnotežena, osoba se osjeća kreativno, uživa u životu i ima zdrave odnose. Neravnoteža ove čakre može uzrokovati osjećaj tuge, dosade i seksualne disfunkcije.

Element je voda, a planet Venera. Mantra VAM

Glavne karakteristike: spolnost, razmnožavanje, kreativnost, samopouzdanje.

Pozitivni aspekti: svijest o vlastitoj tjelesnosti, vitalnost, kreativnost, iscjeljujuća energija, moć oplođivanja, strast, životna radost, ženska energija.

Negativni aspekti: ovisnost o tjelesnim užicima, nagonsko djelovanje, agresivnost, djelovanje pod pritiskom, destruktivnost, osjećaji krivnje, strah od gubitka, ljubomora.

U tijelu utječe na: spolne žlijezde, spolne organe i organe donjeg dijela tijela, sakrum, prostor zdjelice, maternicu, bubrege, mjehur, krvotok, tjelesne tekućine.

Solarni pleksus (Manipura): 

nalazi se u gornjem dijelu trbuha i povezan je s osobnošću, samopouzdanjem i moći. Boja koja se povezuje s ovom čakrom je žuta. Kada je solarni pleksus uravnotežen, osoba se osjeća samopouzdano, ima jasnu viziju i ciljeve te je spremna djelovati. Neravnoteža ove čakre može uzrokovati osjećaj straha, nesigurnosti i nesposobnosti da se nosi s izazovima.

Element je vatra, a planet Mars. Mantra RAM

Glavne karakteristike : osjećaji, snaga volje, moć, samokontrola, osobnost, raspodjela životne energije u tijelu.

Pozitivni aspekti: samosvijest, emocionalnost, suosjećanje, senzibilnost, probitačnost, spontanost.

Negativni aspekti: bezosjećajnost, sentimentalnost, samosažaljenje, ljubomora, zavist, opsjednutost moći, bezobzirnost, agresivnost, razdražljivost, nesigurnost, strah od autoriteta…

U tijelu utječe na: želudac, jetru, slezenu, žuč, probavu

Srčana čakra (Anahata): 

nalazi se u središtu prsa i povezana je s ljubavlju, suosjećanjem i empatijom. Boja koja se povezuje s ovom čakrom je zelena. Kada je srčana čakra uravnotežena, osoba se osjeća ljubazno, empatično i povezano s drugima. Neravnoteža ove čakre može uzrokovati osjećaj izoliranosti, hladnoće i odbijanja.

Element je zrak, a planet Jupiter. Mantra YAM

Glavne karakteristike: ljubav, humanost, suosjećanje, prisnost, osjećaj sigurnosti.

Pozitivni aspekti: suosjećanje prema bližnjemu, toplina osjećaja, osjećaj za pripadnost skupini, osjećaj vlastite vrijednosti, umjetničko izražavanje, tolerancija, otvorenost, zdravo rasuđivanje.

Negativni aspekti: samodopadnost, umišljenost, hladnoća, bezosjećajnost, ogorčenost, samoća, izdvajanje, problem u kontaktiranju s ljudima, neprijateljsko ponašanje, loše rasuđivanje.

U tijelu utječe na: srce, pluča, prsa, prsni koš

Grlena čakra (Vishuddha): 

nalazi se u području grla i povezana je s komunikacijom, izražavanjem i kreativnošću. Boja koja se povezuje s ovom čakrom je plava. Kada je grlena čakra uravnotežena, osoba se osjeća sposobnom za komunikaciju i izražavanje svojih osjećaja i ideja. Neravnoteža ove čakre može uzrokovati osjećaj izolacije, nerazumijevanja i neizražavanja.

Element je eter, a planet Saturn. Mantra HAM

Glavne karakteristike: komunikacija, verbalna svijest, inspiracija, mentalna energija, neovisnost, istina.

Pozitivni aspekti: izražena sposobnost komuniciranja, skladna samosvijest, raznovrsni interesi, sposobnost učenja i koncentracije, racionalno razmišljanje, moć razlučivanja, sigurnost u govoru i glasu, sluh za glazbu, dobro razvijena osobnost.

Negativni aspekti: ovisnost o slavi, netolerantnost, bijeg od stvarnosti, težnja ka moći, sramežljivost, kompleksi, nedostatak mogućnosti izražavanja, strah od izražavanja vlastitog mišljenja, problemi s govorom, mucanje.

U tijelu utječe na : grlo, vrat, zubi, vratna kralježnica, štitnjača, ramena, uši 

Treće oko (Ajna): 

nalazi se u središtu čela i povezana je s intuicijom, vizijom i duhovnošću. Boja koja se povezuje s ovom čakrom je indigo. Kada je treće oko uravnoteženo, osoba se osjeća sposobnom razumjeti dublje dimenzije života, povezati se s višom sviješću i imati jasnu viziju i smjer. Neravnoteža ove čakre može uzrokovati osjećaj zbrke, dezorijentiranosti i gubitka svrhe.

Planet je Uran. Mantra OM, AUM, SHAM

Glavne karakteristike: intuicija, mudrost, neposredna spoznaja, mašta.

Pozitivni aspekti: duhovna povezanost, samouvjerenost, stvaralačka energija, intuicija, prosvjećenje, iscjeliteljska energija, moć vizualizacije, otvorenost za nove ideje, kontrola misli.

Negativni aspekti: samoživost, narcisoidnost, težnja ka moći, nedostatak odgovornosti, slaba koncentracija i moć učenja, vrludave misli, strahovi, osjećaj besmisla, praznovjerje, duhovna zbunjenost.

U tijelu utječe na: glava, oči, mozak, sluh, živčani sustav

Krunska čakra (Sahasrara): 

nalazi se na vrhu glave i povezana je s duhovnom povezanošću, transcendencijom i prosvjetljenjem. Boja koja se povezuje s ovom čakrom je ljubičasta. Kada je krunska čakra uravnotežena, osoba se osjeća povezanom s univerzalnom sviješću, prosvijetljena i u harmoniji sa svemirom. Neravnoteža ove čakre može uzrokovati osjećaj zatvorenosti, osjećaj tjeskobe i nesposobnost da se poveže s višim silama.

Planet je Neptun. Mantra OM, HAUM

Glavne karakteristike: spiritualnost, spoznaja duhovnih svjetova, kozmičko sjedinjenje, samoispunjenje, prosvjećenje.

Pozitivni aspekti: povezanost s univerzumom, duhovna snaga, okretanje spiritualnom, vjera, sveobuhvatno znanje, introspekcija.

Negativni aspekti: praznovjerje, nedostatak zanimanja za svjetovno postojanje, povučenost, nedostatak životne radosti, bijeg od stvarnosti, tupost, duševna iscrpljenost, depresije, nemogućnost odlučivanja, zbunjenost.

U tijelu utječe na: glavobolje, kronične bolesti, slab imunološki sustav, živčane bolesti, dišne tegobe, uzetost, rak, multipla skleroza, ostale teške bolesti, duševne bolesti.

Važno je napomenuti da uravnoteženost čakri može ovisiti o mnogim čimbenicima, kao što su životni stil, prehrana, mentalno zdravlje, tjelesna aktivnost i dr. Kada se čakre ne uravnoteže, mogu se pojaviti emocionalne, mentalne i fizičke disfunkcije. Mnogi praktičari alternativne medicine preporučuju upotrebu tehnika poput meditacije, yoge, aromaterapije i kristala za uravnoteženje čakri.

Za više informacija o čakrama, yogi, te za upite vezane uz moje ostale tretmane i usluge, posjetite moju kontakt stranicu i obratite mi se s povjerenjem. 

Hvala na čitanju!

“Opening your chakras and allowing cosmic energies to flow through your body will ultimately refresh your spirit and empower your life.”

Barbara Marciniak