loading

“Exercise should be regarded as tribute to the heart”

Gene Tunney

ŠTO SU HORMONI?

Hormoni su kemijske tvari koje proizvode endokrine žlijezde u tijelu. Oni su ključni regulatori različitih fizioloških funkcija i procesa u organizmu. Hormoni se oslobađaju u krvotok i putuju do ciljnih tkiva ili organa, gdje se vežu za specifične receptore i pokreću određene biokemijske reakcije.

Hormoni imaju širok spektar funkcija i utječu na gotovo svaki aspekt tjelesnog djelovanja. Neke od njihovih glavnih uloga uključuju regulaciju metabolizma, rast i razvoj, reproduktivne funkcije, imunološki odgovor, kontrolu raspoloženja, san, apetit i mnoge druge procese.

Kada razmišljamo o tjelesnoj aktivnosti, često je povezujemo s gubitkom kilograma, poboljšanjem kondicije ili jačanjem mišića. Međutim, osim ovih fizičkih benefita, tjelesna aktivnost ima značajan utjecaj na hormonalni sustav našeg tijela.

Naime, svaki naš organ je pod utjecajem hormona. A hormoni su kemijski “glasnici” koji u tijelu prenose poruke od jedne do druge stanice i su zaslužni za regulaciju svih fizioloških procesa.

Hormoni su kemijski glasnici koji održavaju naša tijela u sretnom stanju ravnoteže. Nažalost, ponekad se događaju se kratki spojevi i nesporazumi. Dakle, što uzrokuje da se naš interni komunikacijski sustav pokvari? To može biti stres na poslu, prehrana s visokim udjelom šećera (vjerojatno uzrokovana tim istim stresom na poslu) ili čak previše vježbanja (pretreniranost ili neadekvatno vježbanje zapravo može izazvati pustoš na vašim hormonima).

Ponekad ako vam hormoni nisu u balansu može se očitovati i kroz primjer…: jako ste se trudili u teretani, ali jednostavno niste postigli željene rezultate. Ili se taj višak masnoće jednostavno ne pomiče, bez obzira na to koliko vježbate, moguće je da vam hormoni nisu sinkronizirani. Provjerite hormone… 

“Vježbanje ima snažan učinak na balansiranje, potiskivanje i povećanje određenih hormona. Višak estrogena, inzulina i kortizola su hormoni odgovorni za debljanje, dok su HGH, testosteron i progesteron oni koji su odgovorni za održavanje vitke linije”, . “Leptin je još jedan hormon, koji, kada je prenizak, signalizira vašem tijelu da pohranjuje masnoću. Vaše tijelo proizvodi leptin dok spavate, tako da loši obrasci spavanja mogu drastično smanjiti razinu leptina.”

Može li tjelovježba pomoći u ravnoteži hormona?

Apsolutno, jer tjelesna aktivnost ima značajan utjecaj na hormone u tijelu. Utjecaja tjelesne aktivnosti na hormone može biti ključno za cjelokupno zdravlje i dobrobit tijela i uma.

Utjecaj tjelesne aktivnosti na hormone je kompleksan i raznolik. Redovita tjelesna aktivnost može imati pozitivan utjecaj na različite hormone, uključujući hormone sreće, stresa, apetita, reprodukcije, snage itd Tjelesna aktivnost ima izvanredan potencijal za uravnoteženje hormona i pružanje brojnih zdravstvenih prednosti.

Redovita tjelesna aktivnost može imati pozitivan utjecaj na hormone u tijelu, što može poboljšati tjelesno i mental zdravlje. Međutim, ponekad prekomjerna tjelesna aktivnost može dovesti do pretjeranog oslobađanja kortizola i drugih stresnih hormona, što može dovesti do pretreniranosti, ozljeda i drugih zdravstvenih problema.

Važno je naglasiti da svaka osoba ima jedinstvene hormone u tijelu, pa stoga različite osobe mogu imati različite reakcije na istu razinu tjelesne aktivnosti. Također, neki hormoni se oslobađaju samo tijekom određenih aktivnosti, pa je važno odabrati vrstu aktivnosti koja će vam najbolje odgovarati.

Kombinacija aerobnih i anaerobnih aktivnosti, može pružiti najbolje rezultate u pogledu reguliranja hormona i poboljšanja zdravlja. Redovita tjelesna aktivnost može također poboljšati osjetljivost na hormone, što može pomoći u reguliranju razine šećera u krvi i poboljšanju metaboličkog zdravlja.

Važno je odabrati pravu vrstu aktivnosti koja odgovara vašim potrebama i ciljevima te paziti da se ne preopteretite prekomjernim vježbanjem.

Načini na koje tjelesna aktivnost može poboljšati hormonalni status i zdravlje:

Smanjuje stres i anksioznost: može smanjiti razinu kortizola, hormona stresa, i povećati razinu endorfina, hormona koji se povezuje s osjećajem sreće i opuštenosti.

Poboljšava kardiovaskularno zdravlje: može poboljšati zdravlje srca i krvnih žila, regulirajući razinu hormona koji se povezuju s krvnim tlakom i šećerom u krvi.

Povećava snagu i izdržljivost mišića: može povećati razinu hormona rasta i testosterona, što može pomoći u povećanju mišićne mase i snage.

Poboljšava metabolizam: može poboljšati osjetljivost na inzulin i regulirati razine šećera u krvi, što može pomoći u prevenciji dijabetesa i drugih metaboličkih poremećaja.

Poboljšava kvalitetu sna: može pomoći u smanjenju tjeskobe i depresije te poboljšati kvalitetu sna.

Povećava samopouzdanje: može pomoći u poboljšanju samopouzdanja i samopoštovanja, što može poboljšati mentalno zdravlje.

Poboljšava seksualno zdravlje: može povećati razinu testosterona kod muškaraca i estrogena kod žena, što može poboljšati seksualnu funkciju.

Uz sve ove prednosti, važno je napomenuti da je tjelesna aktivnost također povezana s smanjenjem rizika od mnogih bolesti, uključujući srčane bolesti, dijabetes, visoki krvni tlak, osteoporozu i rak.

Na koje hormone utječe tjelovježba?

Tjelesna aktivnost može utjecati na razinu i oslobađanje nekoliko važnih hormona u tijelu. Ovi hormoni igraju ključnu ulogu u mnogim tjelesnim funkcijama i procesima, uključujući metabolizam, mišićnu funkciju, raspoloženje i stresni odgovor. Neki od hormona na koje tjelesna aktivnost može utjecati uključuju:

 • Endorfini: Hormoni sreće Tjelesna aktivnost potiče oslobađanje endorfina, hormona sreće i zadovoljstva. Endorfini djeluju kao prirodni analgetici i stvaraju osjećaj euforije nakon vježbanja, poznat kao “osjećaj trkača”. Redovita tjelesna aktivnost može pomoći u smanjenju stresa, tjeskobe i depresije te poboljšati raspoloženje.
 • Adrenalinski hormoni: Borba ili bijeg Kada se uključimo u intenzivnu tjelesnu aktivnost, naša tijela otpuštaju adrenalinske hormone poput adrenalina i noradrenalina. Ovi hormoni potiču protok krvi, povećavaju srčanu frekvenciju i osiguravaju dodatnu energiju. Tjelesna aktivnost može poboljšati našu sposobnost suočavanja s izazovima i povećati koncentraciju.
 • Serotonin: Serotonin je neurotransmiter i hormon koji se povezuje s raspoloženjem i osjećajem sreće. Regulator raspoloženja Serotonin je hormon koji regulira raspoloženje, san, apetit i kognitivne funkcije. Vježbanje povećava razinu serotonina u mozgu, što može smanjiti rizik od depresije i poboljšati mentalno zdravlje. Redovita tjelesna aktivnost može biti posebno korisna za osobe koje pate od sezonske depresije ili drugih oblika depresije.
 • Kortizol: Stresni hormon Kortizol je hormon koji se oslobađa tijekom stresnih situacija. Prekomjerna izloženost kortizolu može negativno utjecati na imunološki sustav, metabolizam i san. Tjelesna aktivnost može smanjiti razinu kortizola, pomažući nam da bolje upravljamo stresom i smanjimo rizik od kroničnog stresa. Kortizol može pomoći u mobiliziranju energije i reguliranju upale u tijelu, ali visoke razine kortizola mogu biti povezane s tjeskobom i depresijom. Redovita tjelesna aktivnost može pomoći u smanjenju razine kortizola u tijelu i poboljšanju stresnog odgovora.
 • Inzulin: je hormon koji regulira razinu šećera u krvi. Tjelesna aktivnost ima važnu ulogu u poboljšanju osjetljivosti stanica na insulin, što pomaže u održavanju stabilne razine glukoze u krvi. Redovito vježbanje može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i pomoći u upravljanju postojećim dijabetesom.
 • Hormoni rasta: Ovaj hormon se proizvodi u hipofizi i povezan je s rastom kostiju i mišića, kao i s metabolizmom masti i ugljikohidrata. Obnova i oporavak Tjelesna aktivnost potiče oslobađanje hormona rasta, koji igraju ključnu ulogu u obnovi i oporavku tijela. Ti hormoni potiču rast mišića, jačanje kostiju i regeneraciju tkiva. Redovito vježbanje potiče oslobađanje hormona rasta, što može pomoći u održavanju zdravog mišićno-koštanog sustava i usporiti proces starenja.
 • Leptin i grelin: Regulacija apetita Leptin i grelin su hormoni koji reguliraju apetit i sitost. Tjelesna aktivnost može poboljšati osjetljivost na leptin, hormon koji signalizira osjećaj sitosti, dok smanjuje razinu grelina, hormona koji potiče apetit. Ovo može pomoći u regulaciji tjelesne težine i sprječavanju prejedanja.
 • Estrogeni i progesteron: Hormoni reproduktivnog zdravlja kod žena, tjelesna aktivnost može imati utjecaj na ravnotežu estrogena i progesterona, hormona koji igraju ključnu ulogu u reproduktivnom zdravlju. Redovita umjerena tjelesna aktivnost može pomoći u regulaciji menstrualnog ciklusa, smanjiti simptome PMS-a i podržati općenito zdravlje reproduktivnog sustava.
 • Testosteron: Hormon snage i mišićnog rasta Tjelesna aktivnost, posebno snaga i otpornost vježbanja, potiče oslobađanje testosterona kod muškaraca i žena. Testosteron je ključni hormon za rast mišića, snagu i oblikovanje tijela. Umjerena tjelesna aktivnost može povećati razinu testosterona, što doprinosi razvoju mišićne mase i održavanju optimalne tjelesne kompozicije.
 • Melatonin: Melatonin je hormon koji se proizvodi u epifizi i igra ključnu ulogu u regulaciji cirkadijalnog ritma i kvalitete sna. Hormon spavanja, Tjelesna aktivnost može poboljšati kvalitetu sna i regulirati razinu melatonina, hormona koji je odgovoran za regulaciju ciklusa spavanja i budnosti. Redovita tjelesna aktivnost može pomoći u postizanju zdravog sna, što ima pozitivan utjecaj na oporavak, energiju i cjelokupno dobrobiti organizma.
 • Thyroidni hormoni: Regulacija metabolizma Tjelesna aktivnost može utjecati na regulaciju thyroidnih hormona, poput T3 i T4, koji su odgovorni za regulaciju metabolizma. Umjerena tjelesna aktivnost može potaknuti thyroidnu funkciju, što može podržati zdrav metabolizam, kontrolu tjelesne težine i opću energetsku razinu.
 • Oksitocin: Hormon povezanosti Oksitocin, poznat kao “hormon ljubavi”, može se osloboditi tijekom tjelesne aktivnosti. Oksitocin može poboljšati osjećaj povezanosti, povjerenja i bliskosti s drugim ljudima, poboljšavajući kvalitetu međuljudskih odnosa.

Redovita tjelesna aktivnost može smanjiti razinu stresnih hormona i poboljšati reakciju tijela na stresne situacije.

Zaključak: Tjelesna aktivnost ima dubok i složen utjecaj na hormonalni sustav našeg tijela. Važno je napomenuti da hormoni rade zajedno u kompleksnoj mreži kako bi održali ravnotežu i homeostazu u tijelu. Bilo kakve poremećaje u proizvodnji, oslobađanju ili djelovanju hormona mogu dovesti do različitih zdravstvenih problema. Isto tako razina hormona u tijelu može biti jedinstvena za svaku osobu, pa stoga različite osobe mogu imati različite reakcije na istu razinu tjelesne aktivnosti. Održavajte svoj cirkadijalni ritam u ravnoteži i birajte alate za upravljanje stresom: redovita tjelesna aktivnost, tehnike disanja i tehnike opuštanja.

Važno je odabrati pravu vrstu aktivnosti koja odgovara vašim potrebama i ciljevima te paziti da se ne preopteretite prekomjernim vježbanjem.

“Think of your workouts as important meetings you schedule with yourself. Bosses don’t cancel”

Unknown

Za više detalja o zdravlju hormona i tjelovježbi te za ostale upite vezane uz tretmane i usluge, posjetite moju kontakt stranicu i obratite mi se s povjerenjem. 

Hvala na čitanju!